Blog
Huis van de Toekomst en VPS organiseren Soepdag voor de Energiemeent
VPS draagt graag bij aan de totstandkoming van waardevolle connecties binnen de wijk. Om bewoners samen te brengen, organiseren wij met regelmaat buurtinitiatieven bij de door ons beheerde projecten. Op 29 mei is door vrijwilligers van VPS een Soepdag georganiseerd in de binnentuin van het Huis van de Toekomst. Hiervoor zijn de tijdelijke bewoners van de bovenliggende woningen aan de Rotterdamse de Jan Kobellstraat en de overige buurtbewoners allen uitgenodigd om kennis te maken met de activiteiten van het Huis van de Toekomst. De Soepdag vormt een eerste warme introductie met de Energiegemeentschap voor de bewoners van het complex. Zij kijken vanaf hun balkon uit op de binnentuin, waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd door het Huis van de Toekomst, zoals een taalcafé, gezamenlijk broodbakken, het maken van wollen dekens, de gezamenlijke vergroening van de tuin én natuurlijk de Soepdag. Hierdoor zijn bewoners vaak wel nieuwsgierig naar het initiatief, maar zijn ze nog niet aangesloten doordat ze niet weten wat het inhoudt.
Over Soepdag
De Soepdag is een terugkerend initiatief van De Energiemeent en vindt altijd plaats op de laatste woensdag van de maand. Hierbij is iedereen welkom en kun je kennismaken met de energiegemeenschap onder het genot van vers gemaakte soep die gezamenlijk wordt bereid. Dit maal werd er vegan rode linzenzoep bereid door Debbie Baak en Andrea Hoffman van VPS, die zich hebben ingezet om alle inkopen te doen en alle nodige voorbereidingen te treffen. In een authentieke soepketel op houtgestookt vuur werd de soep met veel plezier door hen bereid en geserveerd aan de aanwezige bezoekers. In totaal genoten er ruim 40 mensen mee van de smakelijke soep en de gemoedelijke sfeer.
Over Huis van de Toekomst
Het Huis van de Toekomst beheert tijdelijk de benedenwoningen van het Professor J.J.P. Oudblok aan de Jan Kobellstraat in Rotterdam. Deze woningen staan op de planning voor renovatie en worden tot die tijd benut voor sociale en experimentele initiatieven. Huis van de Toekomst is voor 18 maanden sociaal beheerder voor initiatiefnemers uit Bospolder-Tussendijken. Deze arbeiderswijk gaat voor 2050 van het gas af. Buurtinitiatieven experimenteren hier samen om zelf sociale en letterlijke energie op te wekken en te delen. Met menskracht wordt er geoefend samenleven zonder gas of benzine. De huizen en de binnentuinen veranderen hierdoor in één groot gezamenlijk huishouden. Innovatieve sociale initiatieven en ondernemingen laten zien hoe de energietransitie een kantelpunt is naar een meer inclusieve en duurzame toekomst. Samen werken zij aan de sociale energietransitie: een energiegemeenschap en wooncoöperatie van de toekomst.