Blog

Feitjes over antikraak wonen: dit moet je weten

Antikraak wonen, wat houdt het eigenlijk in?

Wonen op basis van antikraak is een stuk voordeliger. Omdat de contractduur van dit type woningen vaak voor kortere duur is, verwachten wij een flexibele instelling. Maar wat is antikraak nu precies en waar moet je rekening mee houden als je woont op basis van antikaak? Wij leggen het je uit.

Kort samengevat: antikraak wonen is wonen op tijdelijke basis in een woonwijk of gebied dat ontwikkeld gaat worden.

De belangrijkste feitjes onder elkaar

Wij hebben de belangrijkste feitjes over antikraak wonen voor jou op een rijtje gezet. Lees deze goed door als je van plan bent om binnenkort gebruik te maken van een antikraakwoning. VPS heeft diverse antikraakwoningen beschikbaar door heel Nederland, waaronder ook in Amsterdam, Arnhem, Assen, Breda, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Nieuwegein, Nijmegen, Rotterdam, Tiel & Utrecht. Het aanbod fluctueert continu, dus houd het actuele aanbod in de gaten zodat je altijd op de hoogte bent.

Lagere woonlasten

Antikraakwoningen zijn vaak goedkoper dan reguliere huurwoningen.

Flexibel

Omdat antikraakcontracten tijdelijke contracten zijn, bieden ze een hoge mate van flexibiliteit. Er geldt een opzegtermijn van 28 dagen.

Unieke locaties

Antikraakwoningen kunnen zich bevinden unieke (woon)gebouwen zoals voormalige scholen, kantoren, of zelfs kastelen. Ook kan het een woning zijn in een gebied die gesloopt of gerenoveerd wordt vanuit een woningcorporatie.

Snelle beschikbaarheid

Vaak zijn antikraakwoningen snel beschikbaar, wat handig is als je op korte termijn een woning nodig hebt.

Onzekerheid & tijdelijkheid

Antikraakcontracten zijn vaak van korte duur en kunnen op korte termijn worden opgezegd, wat leidt tot onzekerheid over de woonduur.

Geen huurbescherming

Met antikraak heb je geen huurbescherming en juridische rechten in vergelijking met reguliere huurders. VPS is ook niet verplicht een andere woonruimte aan te bieden bij opzegging. Zorg dus altijd dat je een plan B hebt. Het kan zijn dat je in een woonwijk woont met bewoners die huren van een woningcorporatie. Deze bewoners krijgen bij sloop een andere woning aangeboden. Let op; dit geldt niet voor een antikraakwoning.

Geen woonzekerheid op lange termijn

Voor mensen die op zoek zijn naar een stabiele woonplek op lange termijn, is antikraak wonen minder geschikt vanwege de tijdelijke aard.

Beperkingen & regels

Als bewoner van een antikraakwoning moet je je aan een aantal regels houden:

  • Geen illegale activiteiten
  • Inwonende kinderen niet toegestaan
  • Maandelijkse controlerondes
  • Beperkingen op wijzigingen aan pand
  • Huisdieren niet toegestaan
  • Beperkingen op bezoekersaantallen

Ons actuele aanbod

Boerderijwoning | Hoogerheide

Woensdrecht, Noord-Brabant

€ 223,11 p.m.

773m²

Studentenkamers | Deventer

Deventer, Overijssel

€ 310,00 p.m.

Bedrijfswoning Harderwijk

Bedrijfswoning | Harderwijk

Harderwijk, Gelderland

€ 223,11 p.m.

79m²

Woningen | Rotterdam-Zuid

Rotterdam, Zuid-Holland

€ 700,00 p.m.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte blijven van ons nieuwste ruimteaanbod? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, waar wij maandelijks een update geven over unieke ruimtes die nog beschikbaar zijn.