Blog

DakAkker: Een groene oase in het hart van Rotterdam

Midden in het bruisende hart van Rotterdam, boven op het iconische Schieblock, bevindt zich een bijzondere plek: de DakAkker. Op deze 1000 m² grote dakboerderij worden groenten, fruit en eetbare bloemen verbouwd, en dragen bijen bij aan de biodiversiteit. De DakAkker is niet alleen de grootste dakboerderij van Nederland, maar ook een van de grootste in Europa. Dit bijzondere initiatief draagt bij aan een groenere, duurzamere stad en biedt Rotterdammers een plek om letterlijk én figuurlijk op adem te komen.

Meer dan alleen een moestuin

Elke vrijdagochtend wordt er gewerkt op het dak door Wouter Bauman, directeur van het Rotterdams Milieucentrum, samen met een vaste groep vrijwilligers. “Vandaag planten we tuinbonen, snijbieten en radijs,” vertelt Wouter enthousiast. “Dit is een groene oase waar je midden in de stad tot rust kunt komen. Op dit dak kun je echt aarden,” voegt hij toe. De DakAkker geeft stadsbewoners de kans om met hun handen bezig te zijn en bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving.

De DakAkker werd in 2012 opgericht en is een initiatief van ZUS (Zones Urbaines Sensibles) en het Rotterdams Milieucentrum. Op de DakAkker wordt gewerkt met biologisch zaaigoed en plantgoed, zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Daarnaast speelt de DakAkker een grote rol in waterbeheer.

Een belangrijk onderdeel van de DakAkker is het SlimDak met SmartFlowControl. Dit systeem reguleert de waterafvoer door regenwater tijdelijk op te slaan en gecontroleerd af te voeren. Hierdoor wordt wateroverlast bij hevige regenval verminderd en blijft er voldoende water beschikbaar tijdens droogteperiodes.

Duurzaam en lokaal

De producten die op het dak worden verbouwd, vinden hun weg naar verschillende lokale horecagelegenheden in Rotterdam. Zo worden er producten geleverd aan restaurants, zoals de bekende ‘Hotspot hutspot’. Daarnaast mogen vrijwilligers ook zelf een deel van de oogst meenemen.

Zelf de DakAkker bezoeken?

Wil je zelf een kijkje nemen op deze bijzondere plek? Op het dak bevindt zich bistro TEDS, waar bezoekers vanaf het terras een prachtig uitzicht hebben op de DakAkker. Vrije toegang is mogelijk op vrijdagochtenden tot 12:00 uur. Wil je op een ander moment langskomen? Dan kan dat uitsluitend onder begeleiding van een gids. Een bezoek aan de DakAkker laat zien hoe steden op innovatieve wijze vergroenen en hoe een leegstaand dak kan transformeren tot een inspirerende, duurzame plek.

Meer weten? Ga naar www.dakakker.nl voor rondleidingen, actuele informatie en evenementen.

Kom meer te weten over onze unieke projecten!

Onze VPS Special Projects zijn projecten die om maatwerkoplossingen vragen. Ontdek welke mooie projecten we de afgelopen jaren hebben mogen realiseren.

VPS Special Projects